2035’te her dört kişiden biri obez olabilir

Obezite, Sağlık Sorunlarına Davetiye Çıkarıyor!

İstanbul (İGFA) – Vücutta aşırı yağ birikimi ile tanımlanan ve kronik bir hastalık olan obezite, dünya genelinde hızla yayılıyor. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal, obezitenin ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu belirtti. Obezite; diyabet, kalp hastalıkları, hipertansiyon, uyku apnesi, eklem rahatsızlıkları ve bazı kanser türleri gibi hayati hastalıklara davetiye çıkarırken, yaşam kalitesini de düşürerek psikolojik problemlere yol açabiliyor.

Doç. Dr. Kartal, Dünya Sağlık Örgütü’nün vücut kitle indeksi 30 ve üzeri olan bireyleri obez olarak tanımladığını ve bu değerin 40 ve üzeri olması durumunda morbid obezite olarak kabul edildiğini vurguladı. Obeziteye bağlı sağlık sorunları yaşayan veya vücut kitle endeksi 40’ın üzerinde olan bireyler için obezite cerrahisinin önerildiğini söyledi.

Çevresel Faktörler ve Genetik Önemli!

Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal, obezitenin gelişiminde genetik yatkınlığın yanı sıra sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzının da önemli rol oynadığını belirtti. Dengeli beslenme, düzenli egzersiz, stres yönetimi ve sağlık kontrollerinin obeziteyle mücadelede kritik öneme sahip olduğunu ifade etti.

Obezite cerrahisinin etkili bir tedavi seçeneği olduğunu ancak ameliyat sonrası hastaların da sağlıklı yaşam alışkanlıklarını benimsemesi gerektiğini vurgulayan Kartal, obezite ameliyatlarında oluşabilecek komplikasyonlara da dikkat çekti.

Obezite tanısı konan bireylerin, tedavi sürecinde dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve yaşam tarzına dikkat etmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Kartal, bu sayede kalıcı başarı elde edilebileceğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Kupada görünmeyen tehlike! Çatlaklardan mikrop sızıyor, kahve keyfi zehir olmasın

Porselen veya seramik ürünlerde gözle görülür çatlaklar fark ettiğinizde, bu eşyaları gıda ile temas ettirmekten kaçınmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Çatlak kupalar, tabaklar ya da kaseler, nostaljik değerleri nedeniyle evlerimizde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Ancak bu tür ürünlerin gıdalarla teması çok riskli. İşte detaylar.

Alzheimer hastalığının ilk belirtisi tatilde ortaya çıkıyor

Tatil genellikle dinlenme, eğlenme ve yenilenme ile ilişkilendirilir. Ancak uzmanlara göre, özellikle Alzheimer ve demansın erken belirtileri tatil dönemlerinde kendini gösterebilir.

Buğulanan camlardan rahatsız mısınız? Gözlükle vedalaştıran 5 güncel yöntem

Gözlük takmadan güne başlayamıyor, denize girdiğinizde hiçbir şey görememek canınızı sıkıyor, yağmurlu havalarda ise ıslanan ve buğulanan camların rahatsızlığını mı yaşıyorsunuz? Görüş konforu kaybolan ve “artık gözlük kullanmaktan bıktım” diyen kişilerin sayısı günümüzde giderek artıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Demir, gözlükten kurtulmada en güncel 5 yöntemi anlattı.

Endokrinolog 30’dan sonra kilo verilmemesinin nedenlerini sıraladı!

Endokrinolog, 30 yaşını geçen yetişkinlerde kilo vermeyi zorlaştıran başlıca etkenleri sıraladı.

Dr. Şen: Akciğer kanseri ölüme neden olan hastalıklar arasında altıncı sırada

Dr. Şen: Akciğer kanseri ölüme neden olan hastalıklar arasında altıncı sırada

Sülükle tedavi (Hirüdoterapi) ne işe yarar? Kalp krizi riskini azaltıyor mu? Uzmanı açıkladı

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (GETAT) uygulanan sülük tedavisi, kanın pıhtılaşmasına engel olarak kalp krizi riskine karşı alternatif bir tedavi yöntemi sunuyor.