Türkiye’de sezaryenle doğum oranı Avrupa’nın zirvesinde

Prof. Dr. Nilüfer Tuğut: Sezaryen Oranlarına Dikkat Çekti

SCÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Tuğut, Türkiye’deki sezaryen ve normal doğum oranlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Tuğut, genellikle normal doğumun mümkün olmadığı veya riskli durumlarda sezaryen doğumun tercih edildiğini belirtti.

Sezaryen doğumun bazı gereksiz durumlarda tercih edildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Tuğut, “Bazı durumlarda tıbbi bir zorunluluk olmadan fazlaca sezaryen doğum yapılabilir. Bu durumun çeşitli nedenleri olabilir. Örneğin, ilk doğum sezaryen ise doktorlar tekrar normal doğumu riskli bulabilir ve otomatik olarak tekrar sezaryen tercih edilebilir. Sezaryen doğum maliyet açısından bazı özel hastaneler için daha karlı olabilir. Anne adayının tercihi de sezaryen doğumda önemli bir etken olabilir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Nilüfer Tuğut, Türkiye’deki yüksek sezaryen oranlarına da dikkat çekerek, “Dünya Sağlık Örgütü yüzde 10-15 aralığında olan sezaryen oranlarının ideal olduğunu belirtmektedir. Ancak Türkiye’de bu oranlar genel olarak yüzde 57-60 civarındadır. Bu durum, gereksiz sezaryenlere karşı denetim mekanizmalarının oluşturulması gerekliliğini ortaya koymaktadır” dedi.

‘Gereksiz Sezaryenlere Karşı Denetim Mekanizmaları Oluşturulmalı’ – Prof. Dr. Tuğut

Kadınlara ve eşlerine ücretsiz doğuma hazırlık kurslarının yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Tuğut, “Gereksiz sezaryenlere karşı denetim mekanizmaları oluşturulmalıdır. Ancak bu denetimler kadınlar üzerinden değil, sağlık kurumları üzerinden yapılmalıdır. Kadınların kendilerini güvende ve güçlü hissetmeleri, normal doğumu tercih etmelerinde etkili olacaktır. Toplumun doğum algısının şekillenmesinde medyanın da önemli bir rolü vardır. Televizyon dizileri ve sosyal medya aracılığıyla doğum sahneleri ve hikayeleri ile toplumsal bilinç şekillenmektedir” şeklinde konuştu.

Related Posts

Motosiklet Tamiri Sırasında Genç Çocuk Elini Kaptırdı

Bursa’nın İnegöl ilçesinde motosikletinin zincirini tamir etmeye çalışan 14 yaşındaki Muhammed K.’nın sağ elinin başparmağı koptu. Olay sonrası hastaneye kaldırılan Muhammed K.’nin sağlık durumu iyi.

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Uzmanından yaz tatili uyarısı: Adet geciktirici ilaçlar tehlikeli mi?

Kadınların özellikle yaz döneminde tatil planlarına göre adet dönemini ertelemek istediğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Evrim Bostancı Ergen, “Adet geciktirici ilaçlar kısa süreli kullanımda kalıcı bir risk oluşturmasa da, kesinlikle bir alışkanlığa dönüşmemelidir” dedi.

Dünya genelinde pek çok ülke, sıcak hava dalgalarına karşı teyakkuza geçti

Dünya genelinde ülkeler, bu yıl mevsim ortalamalarının üzerinde seyreden sıcaklıkların olumsuz etkileriyle mücadele ediyor. Mevsim normallerinin üzerine çıkan ortalama sıcaklıklar, bu yıl pek çok ülkede yeni rekorlar kırdı.

Kupada görünmeyen tehlike! Çatlaklardan mikrop sızıyor, kahve keyfi zehir olmasın

Porselen veya seramik ürünlerde gözle görülür çatlaklar fark ettiğinizde, bu eşyaları gıda ile temas ettirmekten kaçınmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Çatlak kupalar, tabaklar ya da kaseler, nostaljik değerleri nedeniyle evlerimizde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Ancak bu tür ürünlerin gıdalarla teması çok riskli. İşte detaylar.

Alzheimer hastalığının ilk belirtisi tatilde ortaya çıkıyor

Tatil genellikle dinlenme, eğlenme ve yenilenme ile ilişkilendirilir. Ancak uzmanlara göre, özellikle Alzheimer ve demansın erken belirtileri tatil dönemlerinde kendini gösterebilir.