Türk elektronik sektörü “ticaret savaşından” güçlenerek çıkabilir

TESİD Başkanı: “Uluslararası Ticarette Yeni Dönem Başlıyor”

Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) Yönetim Kurulu Başkanı Yaman Tunaoğlu, yaptığı açıklamada, bu yıl uluslararası tedarik zincirlerinde ve pazar yapılarında önemli değişiklikler yaşanacağını vurgulayarak, ABD’nin yeni gümrük vergilerinin küresel ticaret için bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

Tunaoğlu, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin, AB ve Vietnam gibi ülkeler için yüksek vergiler açıkladığını hatırlatarak, elektronik sektörünün bu vergilerden muaf tutulmasıyla büyük değişimlerin beklendiğini dile getirdi.

Elektronik sanayi için Türkiye’nin yeni fırsatlar sunacağını söyleyen Tunaoğlu, Türkiye’nin dış ticaret açığının büyük kısmının Çin’e karşı verildiğini ifade ederek, bu durumun Türkiye için bir dönüşüm anlamına geldiğini açıkladı.

“Küresel Üretim Haritası Değişiyor”

Uluslararası elektronik sektöründe yaşanan değişimlere dikkat çeken Tunaoğlu, üretimin büyük ölçüde Uzakdoğu’da yoğunlaştığını belirterek, dünya çip üretiminin ve diğer elektronik ürünlerin çoğunun bu bölgede gerçekleştiğini söyledi.

Pandemi, arz darboğazları ve ticaret savaşları gibi etkenlerin küresel üretim haritasını şekillendirmek zorunda bıraktığını belirten Tunaoğlu, ABD ve AB’nin bu konuda çeşitli tedbirler aldığını açıkladı.

Fırsatları Değerlendirmek İçin Adımlar Atılmalı

Türkiye’nin elektronik üretiminde bölgesel bir merkez olma potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Tunaoğlu, Türkiye’nin bu fırsatı değerlendirmek için belirli adımlar atması gerektiğini söyledi.

Tunaoğlu’nun sıraladığı adımlar arasında Çin’e uygulanan vergilere benzer düzenlemeler yapılması, ticaret anlaşmaları ve yerli üretimin teşviki gibi konular yer alıyor.

TESİD olarak Türk elektronik sanayisini desteklemeye hazır olduklarını belirten Tunaoğlu, Türkiye’nin bu alanda daha güçlü bir konuma gelmesi için ellerinden gelen desteği sağlayacaklarını ifade etti.

Related Posts

Veli Ağbaba’dan 1 Mayıs Raporu: İktidarın sınıfsal tercihlerinin sonucu emekçiler için yıkım oldu

CHP’li Veli Ağbaba, 1 Mayıs öncesinde rapor hazırlayarak, işçi sınıfının giderek artan yoksulluğu ve düşen alım gücüne dikkat çekti. Ağababa iktidarın emeği değil sermayedarları korumasını eleştirdi.

Bakan Kurum: Afetlere dirençli çocuklarımız için güvenli

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Azerbaycan iş birliği ile Kahramanmaraş’ta 6 Şubat depremlerinin ardından Haydar Aliyev İlkokulu inşa edildi. Okulun görüntülerini sosyal medya hesabından paylaşan Bakan Kurum, “Burası Kahramanmaraş’taki Haydar Aliyev İlkokulu. Asrın felaketinin ardından afetlere dirençli, çocuklarımız için güvenli bir okul inşa ettik. Şimdi koridorlarında evlatlarımızın neşesi, heyecanı, sevinci yankılanıyor” dedi.

Elektronik zincirlere rekabet soruşturması

Teknosa’nın da dahil olduğu tüketici elektroniği sektöründe faaliyet gösteren firmalar hakkında, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesinin ihlal edilip edilmediğinin tespiti amacıyla soruşturma başlatıldı.

Bakan Yumaklı: Türkiye’de tarım ve orman sektörü sürdürülebilir bir yapı üzerine oturmuştur

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Türkiye’de tarım ve orman sektörü sağlam, sürdürülebilir ve kuvvetli bir yapı üzerine oturmuştur.” dedi.

Yahoo, Chrome’a talip oldu

Yahoo, Chrome web tarayıcısına talip olduğunu açıkladı. Özel sermaye şirketi Apollo Global Management tarafından desteklenen Yahoo Inc., mahkemenin Google’ın Chrome web tarayıcısını elden çıkarmasını zorunlu kılarsa teklif vermeye hazır olduklarını bildirdi.

Maaş 100 milyon zarar 1.5 trilyon

Merkez Bankası 2023 ve 2024’te toplam 1.5 trilyon zarar etti. Merkez’in tepe yöneticilerine zarar edilen iki yılda toplam 100 milyon lira maaş ödendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir