Kuyumcular bile sahte altınla dolandırılıyor! Korunmanın yolları neler?

Sahte Altın Dolandırıcılığına Karşı Yatırımcıları Koruma Yolları

Son dönemde altın piyasasında sahte ürünlerin sayısında ciddi bir artış gözlemleniyor. Yatırımcıların, gram altın fiyatlarının 3 bin 800 TL’ye kadar yükseldiği bu dönemde sahtecilikten nasıl korunabilecekleri konusunda uzmanlar uyarılarda bulunuyor. Hatta, bazı kuyumcular bile bu sahtekarlıklardan etkilenmiş durumda.

Altın fiyatlarının yükselmesiyle birlikte, piyasada gerçek ile sahte altın arasındaki farkı anlamak gittikçe zorlaştı. Bu durum, yatırımcılar için risk oluşturuyor ve dolandırıcıların fırsat bulmasına neden oluyor. Kuyumcuların bile zaman zaman bu tür sahtekarlıklara maruz kaldığı bir ortamda, yatırımcıları koruyacak bazı yöntemler bulunuyor.

MİHENK TAŞI TESTİ

NTV’de yer alan habere göre, Altının gerçek olup olmadığını anlamak en yaygın yollarından biri, mihenk taşı testi olarak bilinen uygulamadır. Bu yöntem, kuyumcular tarafından oldukça sık kullanılır. Kuyumcu Şevket Görgen, bu konuda şu bilgiyi veriyor: “Mihenk taşını altına sürdüğümüzde, gerçek altın iz bırakırken sahte altın hemen silinir.” Bu test, sahte altınları tespit etmek için oldukça hızlı ve pratik bir yöntem sunuyor.

TEKNOLOJİ İLE GELİŞEN DOLANDIRICILIK YÖNTEMLERİ

Ancak, bazı durumlarda mihenk taşı testi de yeterli olmayabiliyor. Teknolojinin hızla ilerlemesiyle, dolandırıcılar bu yöntemlere karşı önlemler alabiliyor. Sahte altınlar, genellikle çok iyi bir şekilde üretilip gerçek altınla neredeyse aynı özelliklere sahip olabiliyor. Bu durumda, sahteciliği tespit etmek daha da zorlaşıyor.

‘AYAR EVİ’ LABORATUVARLARINA GÖNDERİLİYOR

Bu gibi durumlarda, sahte altınların tespit edilebilmesi için “ayar evi” olarak adlandırılan laboratuvarlarda daha detaylı testler yapılması gerekiyor. Bu laboratuvarlarda, altının saflığına dair çeşitli analizler gerçekleştirilerek, ürünün gerçek olup olmadığı belirleniyor.

YATIRIMCILARI KORUMAK İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Uzmanlar, yatırımcıların sahte altın dolandırıcılığından korunmak için dikkatli olmaları gerektiğini vurguluyor. Altın alırken güvenilir kuyumcular ve sertifikalı ürünler tercih edilmesi, riskleri azaltan başlıca adımlar arasında yer alıyor. Ayrıca, altının alındığı yerin doğru ve güvenilir olduğundan emin olunması gerektiği belirtiliyor.

Related Posts

Yahoo, Chrome’a talip oldu

Yahoo, Chrome web tarayıcısına talip olduğunu açıkladı. Özel sermaye şirketi Apollo Global Management tarafından desteklenen Yahoo Inc., mahkemenin Google’ın Chrome web tarayıcısını elden çıkarmasını zorunlu kılarsa teklif vermeye hazır olduklarını bildirdi.

Maaş 100 milyon zarar 1.5 trilyon

Merkez Bankası 2023 ve 2024’te toplam 1.5 trilyon zarar etti. Merkez’in tepe yöneticilerine zarar edilen iki yılda toplam 100 milyon lira maaş ödendi.

Osman Boyner hayatını kaybetti

Boyner Holding’in kurucusu iş insanı Osman Boyner hayatını kaybetti.

Merkez Bankası rezervleri 146,6 milyar dolar oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 18 Nisan haftasında bir önceki haftaya göre 931 milyon dolar azalışla 146 milyar 557 milyon dolara geriledi.

IEA Başkanı’ndan kritik mineral tedarikinde “tekelleşmenin” engellenmesi çağrısı

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, temiz enerji teknolojilerinin imalatında kullanılan bakır ve çinko gibi kritik minerallerin tedarikinin bir veya iki ülkenin tekelinde olduğunu söyleyerek, “Temiz enerjide çeşitlilik olmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Belli bir ülke, bu kaynakların çok büyük bir kısmını eli altında tutarsa, bu gerçekten önemli bir risk olabilir.” ifadelerini kullandı.

Sağlam zemindeki daire fiyatları uçtu! Deprem fırsatçıları çadır ve acil durum çantasına da el attı

İstanbul’da yaşanan depremin ardından, acil durumlarda ihtiyaç duyulan çadır, kamp sandalyesi ve acil durum çantası gibi malzemelerin fiyatları da fırladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir