KFC ve Pizza Hut’ın Türkiye işletmecisi İş Gıda’dan açıklama: Çalışanlar maaşlarını ne zaman alacak?

Yum! Brands, geçen ay Türkiye’deki tüm KFC ve Pizza Hut restoranlarının sahibi ve işletmecisi İş Gıda ile franchise anlaşmasını, firmanın standartları karşılayamaması nedeniyle feshettiğini duyurmuştu. Açıklada “Fesih, Türkiye’deki 283 KFC ve 254 Pizza Hut restoranını etkiliyor ve Yum! Brands, bu restoranların en azından geçici olarak kapanmasını bekliyor” ifadelerini kullanılmıştı.

Bu gelişmelerin ardından Türkiye operasyonları İş Gıda tarafından yönetilen fast food zincirleri KFC ve Pizza Hut fesih işleminin ardından şubelerini tek tek kapatırken İş Gıda da konkordato ilan etmişti.

Yaklaşık 7 bin çalışan mağdur olurken, haklarını alamadıkları sebebiyle İstanbul ve İzmir gibi pek çok ilde protesto gerçekleştirmişti.

Gelişmelerin ve protestoların ardından İş Gıda’dan açıklama geldi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

” “Kazandığımız her bir kuruşu Yum! Brands’in yönlendirmesi doğrultusunda yeni KFC ve Pizza Hut restoran açılışlarına yatırdık. Bunun sonucu olarak, 2024’ün son çeyreğinde finansal anlamda zorlanmaya başladık ve çok yüksek faizli kredilere başvurmak zorunda kaldık. Bu esnada hem markalarımızın hem de paydaşlarımızın zarar görmemesi adına Yum! Brands ile görüşmelere başladık. Bu görüşmelerde tüm operasyonların kendilerine devredilmesi de seçenekler arasındaydı. Süreç olumlu bir şekilde ilerlerken, 8 Ocak 2025 tarihinde sözleşmemizi aniden tek taraflı olarak feshederek dört yıllık iş birliğimizi bir anda sonlandırma kararı aldılar. Bunun sonucunda biz de Türkiye genelindeki tüm KFC ve Pizza Hut restoranlarımızın operasyonlarını durdurmak zorunda kaldık.

Çalışanların mağduriyetine de değinilen açıklamada, işçilerin ödenmeyen ocak maaşlarının şubat ayında ödenmesinin planlandığı belirtildi: “Bugüne kadar düzenli yapılan maaş ödemeleri neticesinde çalışanlarımızın 2025 yılı öncesine dönük bir maaş alacağı bulunmamaktadır. Ancak Yum! Brands’in sözleşmemizi 8 Ocak’ta tek taraflı feshetmesi sonrasında yaşanan zorluklar nedeniyle şirket tarihimizde ilk kez, Ocak ayına ait maaşlar, her zamanki ödeme gününde ödenememiştir. Hukuken, konkordato sürecinde çalışanlar alamadıkları maaşlarını, konkordatonun kesin mühletinde İŞKUR üzerinden alabilirler. Ancak bu sürecin uzun sürmesi ihtimaline karşılık şirketimiz çalışanlarımızın mağdur olmaması adına 5 Şubat’ta ödenmesi gereken ve ödenemeyen Ocak ayı maaşlarını öncelikli olarak görerek, Şubat ayı içerisinde restoranların devirlerini takiben elde edilecek gelirler ile Şubat ayı sonuna kadar ödemeyi planlamaktadır.”

“İşten çıkış işlemlerine başlanacak”

Açıklamada işçilerin işten çıkarılacağı da ifade edilerek, “Sözleşmemizin Yum! Brands tarafından feshedilmesine bağlı olarak faaliyetlerimizin durması nedeniyle zorunlu ve feshin son çare olması ilkesine uygun şekilde, İş Kanunu’nun 18. maddesi kapsamında işten çıkış işlemlerine başlanacaktır. İşten çıkış işlemleri kapsamında çalışanlarımızın varsa kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve izin alacakları yasal olarak saklıdır” denildi.

İşçiler: Konkordato çağrısı sunî, şirketin geçmiş kayıtları incelenmeli

“İki uluslararası dev firmanın franchise ortaklıklarının bozulmasının faturası biz işçi ve emekçi insanlara kesiliyor. İş Gıda A.Ş. tarafından yapılan (konkardato) çağrısı sunî olup, şirketin geçmiş kayıtlarının incelenmesi gerekmektedir. Krispy Kreme, ve İş Teknik’e devredilen maddi ve gayri maddi varlıklar incelenmelidir. Maddi zorluklar yaşadığımız süreçte Peyman’dan alınan kredinin farklı amaçlar için kullanıldığını düşünmekteyiz. İlkem şahine ait olan Jant fabrikası, tedarik sorunları yaşadığımız bir dönemde satın alındı. Maddi ve manen zorlandığımız bu dönemde Krispy Kreme şubeleri açıldı. Burada ocak ayında günlerce çalışmış olup şirket tarafından maaşını alamayan insanlar mevcutken, Krispy Kreme çalışanlarına geçen ay ikramiye verildi.”

Related Posts

Emeklilerden zamma sert tepki!

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde emekliler, en düşük emekli maaşının 16 bin 881 lira yapılmasına tepki gösterdi. Bir emekli, “Maaş zammı yetmez az bile. Asgari ücreti geçmesi lazımdı bir sefer. Dişimi sıkacağım başka ne yapacağım” derken başka bir …

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 27 Haziran ile biten haftada önceki haftaya göre 486 milyar 567 milyon 480 bin lira artarak 24 trilyon 267 milyar 289 milyon 588 bin liraya çıktı.

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Ekonomist Muhammet Bayram canlı yayında rakam verdi

Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte en düşük emekli maaşına yapılacak zam için de harekete geçilecek. Ekonomist Muhammet Bayram

JPMorgan’dan sürpriz TL raporu! Faiz indirimi rallisi başlıyor!

JPMorgan, Türkiye’de makro koşulların faiz indirimi için uygun hale geldiğini belirterek indirim rallisinin başlayabileceğini açıkladı. Enflasyon verilerinin beklentilerin altında kalmasıyla birlikte Türk tahvillerinin hâlâ ucuz olduğunu vurgulayan banka, TL’deki değer kaybının da sınırlı kalacağını öngördü.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı: Faiz indirimlerinin sıklığı zamanla azalacak

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey, politika faizinin aşağı yönlü bir eğilimde olduğunu belirterek, “Para politikası hala kısıtlayıcı ve bir süre daha böyle kalacak. Ancak bu sıkılık seviyesi zamanla azalacak.” dedi.

Emekli aylığı artışında ‘enflasyon’ bekleniyor

En düşük emekli maaş artışı beklentilerine ilişkin bir soruya yanıt veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “3 Temmuz’da haziran ayı enflasyon rakamı belli olduğunda, yılın ilk 6 ayında gerçekleşen TÜFE ortaya çıkacak. Hazine ve Maliye Bakanımız ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında gerekli görüşmeleri yapacağız. Sonra konu ile ilgili rakam çok kısa süre sonra Meclis’e sunulacaktır. Takdir, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nindir. Konu ile ilgili Sayın Grup Başkanımız Abdullah Güler de gerekli açıklamaları yaptı. İnşallah, hayırlı olur emeklilerimiz için” dedi.