Emekli maaşı blokesinde yeni dönem: Kirayı geciktiren yandı

Yargıtay Kararı Emekliler ve Çalışanlar İçin Borç Felaketine Yol Açabilir

Yargıtay’ın yeni içtihadı, maaşıyla zor geçinen milyonlarca emekli ve çalışan için adeta bir hukuki felaketin kapısını araladı. Oy çokluğuyla alınan kararla birlikte, artık emekli maaşlarına da bankalar tarafından bloke konulmasının önü açıldı. Ancak bu kararın asıl tehlikesi, sadece bankaları değil, tefecileri ve ev sahiplerini de maaşın peşine düşürme riski taşıması.

İster Tefeci, İster Ev Sahibi El Koyabilir

Yargıtay kararına karşı çıkan bir hâkim, karşı oy yazısında belirttiği uyarıda “El koyma mümkün denildiğinde, alacağın kaynağına sınırlama konulamaz.” ifadelerini kullandı. Bu ise sadece banka değil, herhangi bir alacaklı – ister tefeci olsun, ister mülk sahibi – borçlunun maaşına bloke koydurabilecek.

Emekli Hem Parasız, Hem Sokakta Kalabilir

Hâkimin dikkat çektiği bir başka tehlike ise kira borçları üzerinden yaşanacak olası mağduriyetler. Bugüne kadar yalnızca icra takibiyle işleyen kira tahsil süreçleri, artık ev sahiplerinin kiracıların maaşlarına doğrudan el koyma hakkı kazanmasıyla yeni bir boyuta geçebilir. Özellikle emekliler açısından bu durum, evsiz kalma ve temel gelirinden de mahrum bırakılma riski anlamına geliyor.

Bloke Sınırı Genişledi

Kararda belirtilen gerekçeye göre, maaşa bloke konulabilmesi için alacağın türü değil, blokaj izni verilmiş olması yeterli sayılıyor. Bu da, borç veren herhangi bir kişi ya da kurumun, hatta bir tefecinin bile, emeklinin maaşına el koyabilmesini mümkün kılıyor. Hâkimin ifadesiyle, Banka alacağı yönünden blokaj mümkün olurken tefecinin, kiralayanın, eser yapımcısının alacağı yönünden blokajın mümkün olmaması çifte standart teşkil edeceği için blokaj genişliyor.

Sonuçları Çok Ağır Olabilir

Sosyal güvenlik uzmanları ve hukukçular, bu içtihadın derinleşen yoksulluk ortamında ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor. Kısıtlı geliriyle geçinmeye çalışan emekliler için maaş, yaşamla bağ kurdukları son güvenli liman niteliğindeydi. Bu korumanın kaldırılması ise milyonları yasal borç tuzağına açık hale getiriyor.

Sadece emekliler değil, düzenli maaş alan çalışanlar da benzer bir tehdit altında. Hâkim uyarısında, her türlü borç ilişkisinin bu karardan etkilenebileceğini belirtiyor. Yani artık bir eser sözleşmesi, kira ilişkisi ya da şahsi borç da, bir maaşın tamamen ya da kısmen bloke edilmesine gerekçe sayılabilecek.

Related Posts

Tatil sezonu e-ticaret sektörünü hareketlendirdi

Yaz mevsiminin gelmesiyle tatil sezonunun en hareketli günleri yaşanırken, tatile hazırlanan vatandaşların yaptığı alışverişler e-ticarette iki kata varan artışların yaşanmasını sağladı.

52 yıllık anlaşma sona eriyor! Türkiye harekete geçti

Türkiye ile Irak arasında 1973 yılından bu yana yürürlükte olan Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması, 27 Temmuz 2026 itibarıyla sona erecek. Türkiye, Irak-Türkiye petrol boru hattı için “yeni ve canlı” bir dönem istiyor. Bu kapsamda 52 yıllık anlaşmanın günümüz şartlarına göre yeniden yapılması planlanıyor.

Petrol haftaya yatay başladı – 21 Temmuz 2025

Petrol fiyatları haftaya yatay seyirde başladı. Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 68,64 dolardan işlem görüyor.

Eskişehirli Çiftçi Zor Günler Geçiriyor

Havva Demir, artan maliyetler nedeniyle tarımda zorlandıklarını ve destek beklediklerini söyledi.

6 milyonluk aracın vergisi 17 milyon TL

Meclis’teki düzenlemeyle araçların ÖTV oranları yüzde 80 ila 220 arasında arttı. Zamma elektrikli ve hibrit araçlar da dahil edildi.

Sivas’ta Konut Satışları Artıyor

2024 Haziran’da Sivas’ta 721 konut satıldı, Ocak-Haziran’da ise yüzde 44 artışla 4,072 konut satıldı.