Belli bir saatten sonra uyuyanlar yolunu kaybediyor

Uyku üzerine araştırmalar yapan bilim insanları, gece 01:00’den sonra uyumanın depresyon ve anksiyete riskini artırdığını ortaya çıkardı. Stanford Üniversitesi’nde yapılan ve 70 binden fazla kişinin katıldığı geniş çaplı bir araştırma, erken yatıp erken kalkanların zihinsel sağlığının daha güçlü olduğunu ortaya koydu. Ayrıca 01:00’den sonra uyuyanların canına kıyma düşünceleri, şiddet eğilimleri, alkol ve madde kullanımlarının daha yüksek olduğu saptandı.

GEÇ YATANLARDA RİSK GİT GİDE ARTIYOR

Psychiatry Research dergisinde yayımlanan araştırmada 73 bin 880 katılımcının uyku düzenleri sekiz yıl boyunca takip edildi. Katılımcıların sağlık kayıtları incelenerek zihinsel sağlık durumları değerlendirildi. Sonuçlara göre gece geç saatlere kadar uyanık kalan kişilerde depresyon, anksiyete ve riskli davranış eğilimlerinin daha sık görüldüğü tespit edildi.

Çalışmanın baş araştırmacılarından, Stanford Üniversitesi Psikiyatri Profesörü Dr. Jamie Zeitzer, “Gece geç yatmak uyku adına en kötü senaryodur. Bu, kötü karar alma ihtimalini artırıyor” diyerek uykunun ruh sağlığı üzerindeki kritik rolüne dikkat çekti.

ERKEN UYUYANLARIN RUH SAĞLIĞI DAHA İYİ

Araştırmacılara göre geç uyuyan bireylerde canına kıyma düşünceleri, şiddet eğilimi, alkol ve madde kullanımı gibi olumsuz davranışlar daha sık gözlemleniyor. Buna karşılık sabah erken uyanan ve gün ışığından daha fazla faydalanan kişilerin ruh sağlığı ise daha güçlü…

Related Posts

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Uzmanından yaz tatili uyarısı: Adet geciktirici ilaçlar tehlikeli mi?

Kadınların özellikle yaz döneminde tatil planlarına göre adet dönemini ertelemek istediğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Evrim Bostancı Ergen, “Adet geciktirici ilaçlar kısa süreli kullanımda kalıcı bir risk oluşturmasa da, kesinlikle bir alışkanlığa dönüşmemelidir” dedi.

Dünya genelinde pek çok ülke, sıcak hava dalgalarına karşı teyakkuza geçti

Dünya genelinde ülkeler, bu yıl mevsim ortalamalarının üzerinde seyreden sıcaklıkların olumsuz etkileriyle mücadele ediyor. Mevsim normallerinin üzerine çıkan ortalama sıcaklıklar, bu yıl pek çok ülkede yeni rekorlar kırdı.

Kupada görünmeyen tehlike! Çatlaklardan mikrop sızıyor, kahve keyfi zehir olmasın

Porselen veya seramik ürünlerde gözle görülür çatlaklar fark ettiğinizde, bu eşyaları gıda ile temas ettirmekten kaçınmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Çatlak kupalar, tabaklar ya da kaseler, nostaljik değerleri nedeniyle evlerimizde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Ancak bu tür ürünlerin gıdalarla teması çok riskli. İşte detaylar.

Alzheimer hastalığının ilk belirtisi tatilde ortaya çıkıyor

Tatil genellikle dinlenme, eğlenme ve yenilenme ile ilişkilendirilir. Ancak uzmanlara göre, özellikle Alzheimer ve demansın erken belirtileri tatil dönemlerinde kendini gösterebilir.

Buğulanan camlardan rahatsız mısınız? Gözlükle vedalaştıran 5 güncel yöntem

Gözlük takmadan güne başlayamıyor, denize girdiğinizde hiçbir şey görememek canınızı sıkıyor, yağmurlu havalarda ise ıslanan ve buğulanan camların rahatsızlığını mı yaşıyorsunuz? Görüş konforu kaybolan ve “artık gözlük kullanmaktan bıktım” diyen kişilerin sayısı günümüzde giderek artıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Demir, gözlükten kurtulmada en güncel 5 yöntemi anlattı.