Almanya, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ilk kez bir ülkeye uzun süreli asker konuşlandırdı; Litvanya’dan “Bu tarihî bir gün” açıklaması

Litvanya Cumhurbaşkanı, Alman Ordusunun Litvanya’ya Konuşlanmasını Övdü

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Alman ordusunun bir tugayının Litvanya’da konuşlanmasına yönelik, “Bu tarihi bir gün. Bu güven, sorumluluk ve eylem günü.” dedi.

Nauseda, başkent Vilnius’u ziyaret eden Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Alman birliklerinin ülkeye konuşlandırılmasını “Litvanya tarihinde istisnai bir olay” olarak nitelendirdi. Bu durumun Litvanya ve Almanya’nın ortak değerlerini yansıttığını vurgulayan Nauseda, Alman birliklerine teşekkürlerini iletti.

Nauseda, Alman birliklerinin gelişinin, uzun süredir süregelen dostluğu ve son yıllarda kaydedilen stratejik ilerlemeyi yansıttığını belirterek, “Bu tarihi bir gün. Bu güven, sorumluluk ve eylem günü.” sözleriyle duygularını aktardı.

Zapad Tatbikatı ve Litvanya Savunma Bakanı’ndan Mesajlar

Cumhurbaşkanı Nauseda, eylüldeki Rusya-Belarus ortak Zapad askeri tatbikatının Baltık ülkelerine yönelik gerginlik kaynağı olduğunu ifade ederken, Litvanya Savunma Bakanı Dovile Sakaliene de ülkenin geçmişte yaşadığı acıları ve değişen güvenlik dinamiklerini vurguladı.

Sakaliene, Alman tugayının ülkeye konuşlanmasını onurlandırarak, Litvanya’nın geçmişin ve geleceğin düşmanlarına karşı güçlü durduğunu belirtti.

Alman Tugayının Litvanya’ya Konuşlandırılması

Associated Press (AP) ajansının haberine göre, Litvanya’ya Alman tugayının konuşlandırılma kararı, Rusya-Ukrayna krizi nedeniyle Vilnius yönetiminin baskıları sonucu alındı. Şu anda Litvanya’da 400 Alman askeri bulunurken, yıl sonuna kadar bu sayının 500’e çıkarılması planlanıyor.

Alman birliklerinin NATO’nun Litvanya’daki çok uluslu gücüne katılacağı ve toplam asker sayısının 1800’e çıkarılacağı öngörülürken, 2026 yazına kadar bu sayının 2 bine çıkarılması hedefleniyor. Ancak NATO standartlarına göre Litvanya’nın altyapısının gereksinimleri karşılaması gerektiği belirtiliyor.

Litvanya’ya konuşlandırılan Alman birlikleri, tarihte ilk kez uzun vadeli bir konuşlandırma olması bakımından önem arz ediyor. Bu adım, Litvanya’nın stratejik konumunu daha da güçlendirirken, Rusya ve Belarus arasındaki jeopolitik dengeyi de etkiliyor. (AA)

Related Posts

Hatay nasıl geri alındı?

Hafıza’nın yeni bölümü aşina olduğumuz bir sözle başlıyor: “Hatay benim şahsi meselemdir.” Çünkü bugün Hatay’ın bir il olarak Türkiye’ye katılmasının yıl dönümü.

‘Hamas, Gazze’nin büyük bölümünde kontrolü kaybetti’

‘Hamas, Gazze’nin büyük bölümünde kontrolü kaybetti’

Bu gülümseme sonu oldu: Dakikalar sonra hayatını kaybetti

Romanya’da motosiklet turuna çıkan İtalyan turist Omar Farang Zin, yolda karşılaştığı ayıyı beslemeye çalışırken uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

TSK’dan atılan Atatürkçü teğmenlere Genelkurmay’dan ‘yok artık’ dedirten yasak

Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ diyerek kılıç çattıkları gerekçesiyle TSK’dan ihraç edilen 5 teğmene Genelkurmay’dan yeni yasaklar gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde oğlunu evlendiren Gazi Üsteğmen Av. Serdar Öztürk, düğününe evladı gibi gördüğü 5 teğmeni de davet etti. Düğün öncesi davetli listesini isteyen Genelkurmay, ihraç edilen teğmenlerin düğüne katılmasını yasakladı.

İsrailli bakandan itiraf gibi sözler: ‘İsrail ordusu başarısız oldu’

İsrail’in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in, dün akşam toplanan güvenlik kabinesinde Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir’e yüklenerek “İsrail ordusu başarısız oldu” itirafında bulunduğu bildirildi. Genelkurmay Başkanı’nı eleştiren Smotrich’in Zamir’i “yalan makinesi testine tabi tutmayı” önerdiği, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ise “İkinizde uygunsuz konuşuyorsunuz, sakin olun” dediği kaydedildi.

Samandağ’da yaban domuzları mahalleye indi

Ege’den sonra Hatay’da da yaban domuzları yemek için mahalleyi indi.