Aydın’da tehlikeli hasat: Kilosu 1500 TL!

Aydın‘ın Koçarlı ilçesi başta olmak üzere il genelinde yaygın olarak üretilen çam fıstığı ihracat değeri ile ülke ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Metrelerce yükseklikteki ağaçlardan özel yöntemlerle düşürülen kozalaklar daha sonra fabrikalarda kırılıp içi çıkarıldıktan sonra ayıklanıyor. Yaklaşık 100 kilogram kozalaktan ortalama 2 kilogram künar elde edilirken, uzun işlemlerden geçirildikten sonra ihraç ürünü haline gelen künar kıymete biniyor.

Söke ilçe kırsalında çam fıstığı hasadını sürdüren Akın Arıcı, “Atalarımız bizi bu ağaçlara çıkmaya alıştırdı. Çocukluğumdan beri bu işin içerisindeyiz ve yapacak başka bir işimiz de olmadığından bize zor gelmiyor. Genç nesil maalesef bu işi yapmak istemiyor. Bu işle uğraşanlar da severek yapmıyor, mecbur olduğu için yapıyor. Pandemiden beri her şeyi değeri arttı ama bizim fiyatlar yüz güldürmüyor. İç künarın kilo fiyatı bin 500 TL civarında, kabuklu çam fıstığının kilosu 300-350 TL bandında, direk kozalak olarak satarsak da 25-30 TL civarında. Günlük hasat ortalaması yerin durumuna ve mahsulün bolluğuna göre değişkenlik gösteriyor. 5-10 çuval da dökebilirsin 1 ton da dökebilirsin” dedi.

“DÜŞÜP ÖLENLER BİLE OLUYOR”

Hazine arazilerinde kendilerine verilen bölge içerisinde hasat yapan Arıcı, kendilerinin öncelikli geçim kaynağının çam ağaçları olduğunu ve ağaçlara gözü gibi baktıklarını belirterek, “Devlet zamanında köy muhtarlıkları vasıtası ile buraları nüfusa dayalı olarak böldü ve sahiplendirdi. Herkes kendisine verilen yerin bakımını yapıyor. Orman köylüsü bu ormanları korumak zorunda burası yanarsa ağaçlar yok olur, mahsuller yanar. Burada devletten önce biz varız, buraları koruyoruz ve korumak zorundayız. Bu ağaç yanarsa bizim de emeğimiz kül olur” ifadelerini kullandı.

EŞiNE YARDIMCI OLUYOR

Eşine hasat döneminde yadım ettiğini belirten Dilek Arıcı, “Evleneli 5 yıl oldu ve hayatın yükünü her alanda olduğu gibi burada da paylaşıyoruz. Dökmesi kadar toplaması da zor. Zorluk derecesi işi yaptığınız alana göre değişiyor” dedi.

Çam fıstığında Türkiye genelinde rekoltenin düşük olduğunu belirten tüccar Serkan Karatosun ise, “Bu yıl Türkiye genelinde rekolte düşük. Marmara’yı bitirdik orada yaklaşık 7-8 bin ton gibi bir mal aldık. Şimdilerde de kendi bölgemize başladık. Ürünün hasadı zor, işçiliği pahalı. Diğer tarım ürünlerini baz alırsak çam fıstığı fiyatında yüzde 50 bir artış oldu. İç fıstığın kilosu geçen yıl 800 TL falandı bu yıl ise bin 300 TL civarında. Kozalaklar da kalitesine göre değişiyor. 15 liradan tutun 35 TL’ye kadar ürün var. Rekoltenin düşük olması iklimsel. Türkiye önümüzdeki dönemde de kuraklıkla karşı karşıya ve daha zorlu süreçler bizi bekliyor” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Trump tarih verdi: AB ve Meksika hedefte

ABD Başkanı Donald Trump, 1 Ağustos’tan itibaren Avrupa Birliğine ve Meksika’ya %30 ek gümrük vergisi uygulayacaklarını açıkladı.

Kül olan evlerinden kalan tek şey Kur’an-ı Kerim

Ankara’nın Sincan ilçesi, Yenikent semtinde çıkan yangında bir ev tamamen kullanılamaz hale geldi. Henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan yangında Satı ve Muşali Selçuk çiftinin evi tamamen küle döndü. Yangının ardından başlatılan enkaz kaldırma …

Trump bakır ithalatına yüzde 50 tarife uygulanacağını açıkladı

ABD Başkanı Donald Trump, 1 Ağustos’tan itibaren bakır ithalatına yüzde 50 gümrük vergisi uygulanacağını açıkladı.

Şehit Uzman Çavuş Kani Obi’nin cenazesi memleketi Ordu’ya getirildi

6 Temmuz Pazar günü, Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde 852 rakımlı tepede bölücü terör örgütü mensupları tarafından kullanılan bir mağarada icra edilen arama-tarama faaliyetinde, metan gazından etkilenen Uzman Çavuş Kani Obi’nin naaşı memleketine …

CHP’li Taşcıer: Çocuklarımızı sermayeye ve cemaatlere teslim etmeyeceğiz

Taşçıer, Bakan Tekin’in zorunlu eğitim konusundaki açıklamalarını eleştirdi

Putin, savaşta kaybettiği genç işçilerin yerine 1 milyon Hintli getirecek

Rusya, Ukrayna’daki savaş nedeniyle boşalan sanayi kadrolarını doldurmak için Hindistan’dan 1 milyon işçi getirmeye hazırlanıyor. Rusya, iş gücü açığını kapatmak için artık Sri Lanka ve Kuzey Kore ile de benzer anlaşmalar yapıyor.